Mercedes-Benz Owners' Forums  

Go Back   Mercedes-Benz Owners' Forums > Technical > Engine, Drivetrain, Fuel and Exhaust
 

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 19-12-2011, 01:32 PM
Jamboo Jamboo is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Edinburgh
Car: E200 SE - 2012
Posts: 119
Default Seems to stick in gear and won't change..??

Hi All
Another query for the experts to point me in the right direction please...

Driving along quite happily and then the car [E220 Cdi - Automatic] seems to have high revs and does not want to change gear.....at this point it also will not change gear by me knocking the gear shift to the side to try and put it in an actual gear rather than automatic......??

I had to pull over and stop the car, take the key out and start the car again.....once I done this all seemed to be OK....it changes gears as it should in automatic and I could also knock the gear stick to choose an actual gear..

This has happened twice now in 2 weeks.

Anyone any ideas what it could be and how much it will be for my indie to fix...?

Thanks in advance
Reply With Quote
  #2  
Old 19-12-2011, 01:47 PM
whitenemesis's Avatar
whitenemesis whitenemesis is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2006
Car: CLS55 AMG '05
Posts: 17,982
Default

Electro-plate in the autobox playing up. Implausible speed sensor value in my case. Luckily only happened the once (so far!). Did your EML come on as well?

Mobilo tech reckoned approx 1k for MB to fix. Indie possibly just 300 IIRC the part is only 150 .. (MB only replace the complete assembly!)
__________________
CLS55 AMG
C270 CDI - Gone but not Forgotten
Reply With Quote
  #3  
Old 19-12-2011, 01:52 PM
Jamboo Jamboo is offline
Senior Member
Threadstarter
 
Join Date: Feb 2010
Location: Edinburgh
Car: E200 SE - 2012
Posts: 119
Default

Cheers fella......no light came on either time it has happened...



I cant get it to my indie for a few eeks as I have just had a knee op.....I will get it down there end of January and see what he finds.

Looking like a few hundred s then....
Reply With Quote
  #4  
Old 25-01-2012, 02:34 PM
Jamboo Jamboo is offline
Senior Member
Threadstarter
 
Join Date: Feb 2010
Location: Edinburgh
Car: E200 SE - 2012
Posts: 119
Default

Popped in to se my Indie today as I am back driving now...he done a quick diagnostic test and a few errors appeared.

First of all he wants to change the battery as a lot of undervoltage errors came up [battery is origianl and car is an 55 plate], and also do a gear box fluid change and filter change.....see if that makes any difference and if not then take the gear box etc out and have a good look.

Will update when more news incase anyone is interested....

Cheers
Reply With Quote
  #5  
Old 31-01-2012, 11:29 AM
Jamboo Jamboo is offline
Senior Member
Threadstarter
 
Join Date: Feb 2010
Location: Edinburgh
Car: E200 SE - 2012
Posts: 119
Default

Right...

New battery installed.

Gearbox service carried out with...
New Gearbox Filter
New Gearbox Plug
New Gearbox Seal
Gearbox Oil

Total of 407 and issue still exists...!!!

Going to have to take it back in now....what else now..?....Gearbox coming out...??
Reply With Quote
  #6  
Old 31-01-2012, 11:57 AM
whitenemesis's Avatar
whitenemesis whitenemesis is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2006
Car: CLS55 AMG '05
Posts: 17,982
Default

Electro-plate? No need to remove the box, yet!
__________________
CLS55 AMG
C270 CDI - Gone but not Forgotten
Reply With Quote
  #7  
Old 31-01-2012, 12:25 PM
Alex Crow's Avatar
Alex Crow Alex Crow is offline
Authorised Forum Supporter
 
Join Date: Jul 2009
Location: Super Suffolk
Car: W169, W124, w202, W203, KTM 250 EXC, VW T25 camper and a Polo in a pear tree
Posts: 10,675
Default

I would love to help, but we need a list of those fault codes!

If you want a guess, I will say the electroplate, as has been guessed at before.

The low voltage fault codes are only relevent if stored in the gearbox ECU in relation to valve body voltage supply, if they were stored in other modules this is not relevent. It would be very unusual for a 2005 W211 to need a new battery anyway. And if it were the battery, it would occur from the first start of the day, typically.
I have not known these problems be cured by a fluid change either, unless the fluid were exceptionally degraded, which could be checked by a visual examination via the dipstick.

And now they want to take the 'box out to have a look? On the basis of which fault codes?
__________________
ALEX CROW - Independent MERCEDES-BENZ Specialists
Reply With Quote
  #8  
Old 31-01-2012, 01:49 PM
Jamboo Jamboo is offline
Senior Member
Threadstarter
 
Join Date: Feb 2010
Location: Edinburgh
Car: E200 SE - 2012
Posts: 119
Default

Thanks guys
Will return it again and see what they say....will mention the Electro plate to them..
I could ask for the list of codes if it helps..?..he did show me the sheets but that's like giving a cow a banjo i'm afraid...

Will update when been back in....cheers

Last edited by Jamboo; 31-01-2012 at 02:02 PM.
Reply With Quote
  #9  
Old 31-01-2012, 03:19 PM
television's Avatar
television television is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Daventry
Car: 2002 SL500, 216 CL500, all fully loaded
Posts: 163,807
Default

The speed plate is the first thing that should have been done in my view
__________________
Malcolm

Don't worry, it only seems kinky the first time
Reply With Quote
  #10  
Old 24-02-2012, 06:46 PM
teesir teesir is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Wokingham, England
Car: E280CDI/2006
Posts: 1
Default

Any update on this as my W211 E280 does a similar thing. It is OK on a journey up to 2 hours in length but when I extend to 3 hours the gearbox refuses to change gear. If I then stop and take the key out of the ignition and restart all goes back to normal. It has been like this for 2 years now and is quite predictable. The oil has been changed by MB but that is all I have tried.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 11:16 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.