Mercedes-Benz Owners' Forums  

 

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 19-05-2011, 02:15 PM
leigh69 leigh69 is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Location: Ashford, Kent
Car: SLK 230 1997
Posts: 2
Default Slk 230 power problems

HI all,

About a month ago, i purchased a 1997 slk230 kompressor the car was working excellent til today, when i got on the bypass suddenly felt loss of power and the check engine light came on i put my foot down to pull away and it started to back fire, i lost gear selection it semmed to be stuck in 4th. would not even go into 1st manually. When i came to a stop the car was shaking then stalled. Just would not go faster than 40mph not sure if it was in limp mode???
Any ideas what it could be ????

Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 19-05-2011, 04:09 PM
Steve@Avantgarde Steve@Avantgarde is offline
Authorised Forum Supporter
 
Join Date: Dec 2009
Location: Bristol/Somerset
Car: Mercedes-Benz C220CDI Avantgarde Estate W203 & C220CDI Sport Coupe AMG
Posts: 3,563
Default

Sounds like MAF or Coil pack failure to me. A Star test would be the first place to start.
__________________
Avantgarde Automotive, Martock Business Park, Martock, Somerset, TA12 6HB
01935 829461/07917 177011
www.avantgarde-automotive.co.uk
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Steve@Avantgarde For This Useful Post:
leigh69 (19-05-2011)
  #3  
Old 19-05-2011, 04:42 PM
moosehead's Avatar
moosehead moosehead is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2006
Car: C230/2005/2.5L
Posts: 627
Default

I replaced the MAF on our SLK 2 years ago following loss of power and erratic gearchanges. It was the orignal unit as we've owned the car from almost new. If you take the MAF off you will find it might have 2 part numbers - MB and Bosch. Go to Eurocar parts and buy the Bosch unit. The unit was around 140-150. If you don't want to risk 150 get an indie to read the diagnostics with Star.
__________________
C230 V6 Avantgarde SE Estate
SLK230 Kompressor
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to moosehead For This Useful Post:
leigh69 (19-05-2011)
  #4  
Old 20-05-2011, 08:46 AM
Alex Crow's Avatar
Alex Crow Alex Crow is offline
Authorised Forum Supporter
 
Join Date: Jul 2009
Location: Super Suffolk
Car: W169, W124, w202, W203, KTM 250 EXC, VW T25 camper and a Polo in a pear tree
Posts: 10,035
Default

worth cleaning the maf on this one, very prone to oiling, especially during hardish acceleration.
__________________
ALEX CROW - Independent MERCEDES-BENZ Specialists
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Alex Crow For This Useful Post:
leigh69 (20-05-2011)
  #5  
Old 20-05-2011, 07:15 PM
moosehead's Avatar
moosehead moosehead is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2006
Car: C230/2005/2.5L
Posts: 627
Default

I did try this with ours first of all (isopropyl cleaner) but it made no difference and didn't appear to be dirty / oily. I tried unplugging the MAF as well and the engine cut out.
__________________
C230 V6 Avantgarde SE Estate
SLK230 Kompressor
Reply With Quote
  #6  
Old 20-05-2011, 09:24 PM
Alex Crow's Avatar
Alex Crow Alex Crow is offline
Authorised Forum Supporter
 
Join Date: Jul 2009
Location: Super Suffolk
Car: W169, W124, w202, W203, KTM 250 EXC, VW T25 camper and a Polo in a pear tree
Posts: 10,035
Default

Quote:
Originally Posted by moosehead View Post
I did try this with ours first of all (isopropyl cleaner) but it made no difference and didn't appear to be dirty / oily. I tried unplugging the MAF as well and the engine cut out.
was it an early 111 engine with supercharger? these models are particularly prone to it.
__________________
ALEX CROW - Independent MERCEDES-BENZ Specialists
Reply With Quote
  #7  
Old 31-07-2011, 09:22 AM
dakudaman dakudaman is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Wiesbaden Germany
Car: 1997 230SLK
Posts: 1
Default Oil on MAF sensor

Quote:
Originally Posted by alexander patient View Post
worth cleaning the maf on this one, very prone to oiling, especially during hardish acceleration.
Where is the oil coming from? I also have oil on my MAF. The one on my vehicle has no mumbers so I bought a new Bosch unit, but have yet to install it due to I don't want to get it messed up with oil like the one that's on there now. So evey 2-3 weeks I just spray it down with MAF sensor cleaner. I would like to fix the problem of the oil source.
Any tips? Thanks
Reply With Quote
  #8  
Old 31-07-2011, 03:44 PM
Alex Crow's Avatar
Alex Crow Alex Crow is offline
Authorised Forum Supporter
 
Join Date: Jul 2009
Location: Super Suffolk
Car: W169, W124, w202, W203, KTM 250 EXC, VW T25 camper and a Polo in a pear tree
Posts: 10,035
Default

have a good read here...

http://forums.mercedesclub.org.uk/sh...ad.php?t=34036
__________________
ALEX CROW - Independent MERCEDES-BENZ Specialists
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 05:01 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.