1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

E320 W211 gearbox problem

Discussion in 'Engine, Drivetrain, Fuel and Exhaust' started by supermario, Nov 6, 2012.

  1. supermario

    supermario New Member

    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 6, 2012
    Location:
    Oxford
    Your Mercedes:
    E320 W211 2004
    Hi,
    I've got a problem with my automatic gearbox. I've got Mercedes E320 (54 plate) It happened to me maybe 3 times over last 9 months. When problem occurs car doesn't want to go over second or third gear. When I slow down it drops down gears without problem and goes up when I accelerate but only to 2 or 3 gear. When I switch off ignition problem disappears. What can be the problem?
    Hope I explained it clear enough, if not just let me know.

    Thx for help
    Mario
     
  2. television

    television Always remembered RIP

    Messages:
    164,074
    Likes Received:
    277
    Joined:
    Mar 14, 2005
    Location:
    Daventry
    Your Mercedes:
    2002 SL500, 216 CL500, all fully loaded
    It sounds like a speed plate fault but best to have a STAR read out with a good indie to be sure, it may make a difference if the gearbox memory is cleared
     
  3. Cole@MBS

    Cole@MBS Forum Supporter Authorised Forum Supporter

    Messages:
    13,491
    Likes Received:
    498
    Joined:
    Dec 1, 2008
    Location:
    Hedge End, Southampton
    Your Mercedes:
    124 300 CE 24 Coupe, 209 240 CLK
    You need the fault codes read on a star machine to start with........could be a couple of things??

    Welcome to the forums...
     
  4. OP
    supermario

    supermario New Member

    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 6, 2012
    Location:
    Oxford
    Your Mercedes:
    E320 W211 2004
    Hi guys
    So my car today came up with the same problem again today. However this time it was accompanied by one more additional thing - when I pressed acceleration pedal it didn't do anything, no engine response, just idle revs. It stayed like that for about 30 seconds then came back to normal. Looking at some other thread http://forums.mercedesclub.org.uk/showthread.php?t=108409 I think whether it could be similiar issue because 2 months ago it started coming up with a message on dashboard saying "Convenience functions temporarily unavailable" and this is battery related issue. So far i've got no problems starting the car but this could mean that battery needs replacing. Can anyone suggest anything?
    Thanks in advance
     
  5. television

    television Always remembered RIP

    Messages:
    164,074
    Likes Received:
    277
    Joined:
    Mar 14, 2005
    Location:
    Daventry
    Your Mercedes:
    2002 SL500, 216 CL500, all fully loaded
    It all depends on what the car is used for, if all shortish runs, then the battery could with a good charge once a month,,,if the battery voltage is too low when cranking, then fault can occur as the ECUs in the chain cannot set correctly.

    If the car is OK on a restart, then the battery possible on the way out, but best checked with a volt meter
     
  6. OP
    supermario

    supermario New Member

    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 6, 2012
    Location:
    Oxford
    Your Mercedes:
    E320 W211 2004
    yhx for reply, I'm going to book it in at my local MB dealer in Kidlington, Oxford and get diagnostics done
     
  7. television

    television Always remembered RIP

    Messages:
    164,074
    Likes Received:
    277
    Joined:
    Mar 14, 2005
    Location:
    Daventry
    Your Mercedes:
    2002 SL500, 216 CL500, all fully loaded
    Cheaper with a good indie and often better
     

Share This Page