1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Semi newbie with a new car and a new problem with supercharger on an SLK

Discussion in 'Introduce yourself' started by JSeaman, May 16, 2019 at 10:57 PM.

  1. JSeaman

    JSeaman Senior Member

    Messages:
    227
    Likes Received:
    6
    Joined:
    Mar 15, 2011
    Location:
    Derbyshire
    Your Mercedes:
    C220 CDI 2005
    Hi all,

    I haven't been around here for quite a while but just got a new toy tonight, it's a 98 SLK 230 (170) and is in much better shape than I was expecting, no rust on any arches and pretty reasonable all round. It was way too slow though so I just had a quick look in the dark and found a 2 pin connector to the supercharger which I guess actuates the clutch, fired 12V in and it clicked so I went for a quick spin and it was much better.

    My question to your collective selves is what triggers the clutch and can you accelerate my fault finding process?

    Thanks

    James
     
    Wighty likes this.
  2. OP
    JSeaman

    JSeaman Senior Member

    Messages:
    227
    Likes Received:
    6
    Joined:
    Mar 15, 2011
    Location:
    Derbyshire
    Your Mercedes:
    C220 CDI 2005
    Just had a quick check and I have +12V on one of the pins to actuate the supercharger so the other (presumably a switched ground) isn't triggering
     
  3. OP
    JSeaman

    JSeaman Senior Member

    Messages:
    227
    Likes Received:
    6
    Joined:
    Mar 15, 2011
    Location:
    Derbyshire
    Your Mercedes:
    C220 CDI 2005
    OK after a bit of searching it sounds like I need to pull the K40 module and resolder it or potentially the ECU has a dodgy FET (BUK101 50DL), on we plod ...
     
  4. OP
    JSeaman

    JSeaman Senior Member

    Messages:
    227
    Likes Received:
    6
    Joined:
    Mar 15, 2011
    Location:
    Derbyshire
    Your Mercedes:
    C220 CDI 2005
    So tonight's update - I figured the K40 wasn't responsible because I have the +12V at the supercharger clutch but I decided to whip it out anyway and resolder it. Looks brand new so I guess has been replaced.

    Whilst I was there I checked the ECU fan and it wasn't working, popped it out and put it on a power supply and it fired up just fine. After reworking the K40, checked for voltage and the pins had +12V, plugged the fan in and it's back in action. Not sure if it was just moving wires around or the K40 rework that did it so I'll keep an eye on that.

    Just awaiting my FETs and then I'll pop the ECU out and hopefully sort the clutch out properly, fingers crossed!
     
    Wighty and Conor like this.
  5. Conor

    Conor Senior Member

    Messages:
    340
    Likes Received:
    101
    Joined:
    Jan 22, 2019
    Location:
    London, UK
    Your Mercedes:
    S212 E350 CGI Estate / 2010 / 3.5ltr V6
    Cool.. I like a nice techie challenge like this.

    In times gone buy I used to tinker with electronics and enjoyed.
     
  6. OP
    JSeaman

    JSeaman Senior Member

    Messages:
    227
    Likes Received:
    6
    Joined:
    Mar 15, 2011
    Location:
    Derbyshire
    Your Mercedes:
    C220 CDI 2005
    :) Needs must and all that, I'm hoping my FET arrives today so I can (hopefully) finish it off
     
  7. grahamcol

    grahamcol Senior Member

    Messages:
    1,225
    Likes Received:
    160
    Joined:
    Jan 12, 2009
    Location:
    West Midlands
    Your Mercedes:
    2001 SLK230, 2000 C280 V6
    Good luck with your new toy. I have a R170 230K too and love it to bits.
     
  8. OP
    JSeaman

    JSeaman Senior Member

    Messages:
    227
    Likes Received:
    6
    Joined:
    Mar 15, 2011
    Location:
    Derbyshire
    Your Mercedes:
    C220 CDI 2005
    Thanks, it was a bit of an impulse buy but I'm quite liking it. Sadly the transistor didn't come in the post so no more fixing today but I can spend some time on the other you (grinnal Scorpion) instead
     
  9. OP
    JSeaman

    JSeaman Senior Member

    Messages:
    227
    Likes Received:
    6
    Joined:
    Mar 15, 2011
    Location:
    Derbyshire
    Your Mercedes:
    C220 CDI 2005
    Well the FET arrived, didn't make any difference, now waiting for my 38 pin adaptor so I can have a go at pulling out error codes :(
     
  10. Bopo

    Bopo Senior Member

    Messages:
    61
    Likes Received:
    71
    Joined:
    Feb 24, 2019
    Location:
    Southampton
    Your Mercedes:
    E350 CDi AMG Night Premium Plus (Sept 2015) with GAD Tuning re-map. Definitely not double badged.
    Blimey, that's a hell of a lot of diagnostics to start with. Good work and welcome to the forum.

    Maybe move your ongoing work to another thread on the forum so it is easier for other people to find and follow your excellent advice?
     

Share This Page