1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

SLK R170 Electrical problem

Discussion in 'Electrics, Vacuum, Ignition and ECU' started by Noel Wainman, Mar 13, 2019.

  1. Noel Wainman

    Noel Wainman New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jan 28, 2019
    Your Mercedes:
    SLK 230 Kompressor 1997
    Hi All,

    Sorry if this has been covered elsewhere.

    I have an electrical problem which so far I've been unable to resolve.

    A couple of nights ago I was driving my SLK and noticed a loss of power in the engine when accelerating, a couple of minutes later the car cut out and I had no ignition power. The ignition lights then started to flicker on and off but trying to start the car would completely kill them. I still had headlights and hazard lights. The next day the car started but will not rev beyond 4000 rpm without hunting then loosing the ignition power and cutting out. I have tried another battery but still have the same problem. It is as though sorting is cutting the power to the ignition. Any thoughts would be greatly appreciated.
    Thanks,
    Noel
     
  2. LostKiwi

    LostKiwi Senior Member

    Messages:
    16,195
    Likes Received:
    6,857
    Joined:
    Aug 25, 2006
    Location:
    Midlands / Charente-Maritime
    Your Mercedes:
    '93 500SL-32, '01 W210 Estate E240, 02 R230 SL500 (Malcolm Spec), 04 Smart Roadster Coupe
    It could be a bad earth or bad electronic ignition switch.
    I'd get it on Star to test the EIS.
     
    Noel Wainman likes this.
  3. moosehead

    moosehead Senior Member

    Messages:
    676
    Likes Received:
    14
    Joined:
    Oct 16, 2006
    Your Mercedes:
    C230/2005/2.5L Avantgarde SE Sport Pack Estate, SLK230/1999 and Volvo XC60/2017 AWD
    We had a spate of cutting out on the wife's 1999 SLK230 last year. The K40 relay can often be the problem when some of the solder joints break down on the PCB. This module seems to to power a number of different systems hence the vehicle does funny things including cutting out, cooling fan operating flat out, etc. I popped the module out and re-soldered the joints which apparently can cause problems. Touch wood it's been fine since.
     
  4. moosehead

    moosehead Senior Member

    Messages:
    676
    Likes Received:
    14
    Joined:
    Oct 16, 2006
    Your Mercedes:
    C230/2005/2.5L Avantgarde SE Sport Pack Estate, SLK230/1999 and Volvo XC60/2017 AWD
    I should add no fault codes were presented or engine management light.
     
  5. OP
    Noel Wainman

    Noel Wainman New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jan 28, 2019
    Your Mercedes:
    SLK 230 Kompressor 1997
    Thanks for the replies, I'll try and have a look next week and let you know how it goes.
     
  6. mattkh

    mattkh Senior Member

    Messages:
    1,438
    Likes Received:
    10
    Joined:
    Aug 2, 2006
    Location:
    England
    Your Mercedes:
    W168 1999 1.6
    Is the car parked in a rodent free zone?
     
  7. Brian23

    Brian23 Senior Member

    Messages:
    1,206
    Likes Received:
    22
    Joined:
    Jan 11, 2008
    Location:
    UK
    Your Mercedes:
    EClass

    I had the same problem with my wife's SLK and it was the K40 relay. Resoldered and no problem since. See photos.
     

    Attached Files:

  8. OP
    Noel Wainman

    Noel Wainman New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Jan 28, 2019
    Your Mercedes:
    SLK 230 Kompressor 1997
    Thanks everyone. Just to let you know it was the multi pin connector on the ignition switch that was the problem. the contacts had opened up.
     

Share This Page