1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Sluggish C220 CDI....????

Discussion in 'Engine, Drivetrain, Fuel and Exhaust' started by PeteV, Jan 6, 2013.

  1. PeteV

    PeteV Member

    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 21, 2010
    Location:
    Cheshire
    Your Mercedes:
    1999 W202 CDI 220 T
    Anyone have an idea why my 1998 C220 CDI auto estate keeps deciding to go into a kind of limp-home mode?
    Knocking about it is just fine... kicks down and goes like it should. But get it on a long steady run (e.g. my recent motorway journey to Devon) and after a while I'll notice it's not responding to imputs from the cruise control stalk as usual. Off cruise it does pick up speed but only very slowly and doesn't respond to kick-down at all. Continuing on normal roads and it'll move off only steadily and changes up around 2.5-3k revs no matter what I do to the gas pedal. Stop it and restart immediately makes no deffence at all. However, stopping and restarting after 15-20 seconds seems to sort it, especially if driven off with 'enthusiasm'. B.T.W. when last checked, I understand the fault codes didn't show anything of any note....... What gives...??!!??
     
  2. mersum1es

    mersum1es Senior Member

    Messages:
    1,956
    Likes Received:
    229
    Joined:
    Sep 25, 2010
    Location:
    Finland
    Your Mercedes:
    W212/-09/350CDI, W219/-07/320CDI, EX:W220/-01/320CDI, EX:W211/-04/320CDI, EX:W210/-01/270CDI
    Car is in limp mode. And there should be fault codes, limp mode is not triggered without them. But generic code readers won't necessarily give right results with MB.
     
  3. st4

    st4 Banned

    Messages:
    8,624
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Apr 6, 2008
    Location:
    Sunny Scotland
    Your Mercedes:
    Disqualified driver
    Check the MAF
     
  4. carloss

    carloss Banned

    Messages:
    587
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Apr 28, 2009
    Your Mercedes:
    jaguar xk
    Could be the heater duo valve
     
  5. rf065

    rf065 Senior Member

    Messages:
    2,793
    Likes Received:
    271
    Joined:
    May 30, 2007
    Location:
    Grossbritannien
    Your Mercedes:
    SLC300 - C250d Estate 4 Matic & Z900rs
    I hear this all the time, but mine went into limp mode from time to time over a 3 year period. Mercedes dealers were never able to find a fault code and could not explain why it was happening. Another member on here described the exact same fault, again no codes shown but no-one believed him either.

    At first mine was infrequent, but eventually started to go into limp more and more. Eventually it went into limp and this time the engine check light came on for the first time. Now Mercedes could find a code, relating to boost pressure. One new intercooler hose was fitted and the car has never gone into limp mode since.

    Russ
     
  6. Martin Jennings

    Martin Jennings Senior Member

    Messages:
    499
    Likes Received:
    10
    Joined:
    Feb 3, 2011
    Location:
    North Walsham, Norfolk
    Your Mercedes:
    C204 250 CDi AMG Prem Plus, W168 A160 Elegance LWB
    +1 with st4! mine did the same. sounds very much like MAF sensor, don't go for the cheap option either! Go to Merc for it, about £73.
     
  7. RobWheatley

    RobWheatley Senior Member

    Messages:
    330
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 26, 2010
    Location:
    Chatham, Kent. UK
    Your Mercedes:
    2002 S320CDi Auto with Toys...
    ????:confused::confused::shock::shock:
     
  8. OlafMaxwell

    OlafMaxwell Senior Member

    Messages:
    1,043
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Apr 2, 2004
    Location:
    Cork Ireland
    Your Mercedes:
    W210 E320 CDI Estate
    Check also fuel tank venting.....not an unknown problem either.
     
  9. OP
    PeteV

    PeteV Member

    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 21, 2010
    Location:
    Cheshire
    Your Mercedes:
    1999 W202 CDI 220 T
    Fuel tank venting...... I have noticed that after only a fairly short run there is a vacum pull as I try to undo the filler cap......or do they all do that???
     

Share This Page