a140 where is the esp / bas unit please

dustcap

Active Member
Joined
Sep 10, 2009
Messages
25
Reaction score
0
can anyone tell me where the esp and bas unit is please,
tia
 

television

Always remembered RIP
Joined
Mar 14, 2005
Messages
164,073
Reaction score
364
Age
88
Location
Daventry
Your Mercedes
2002 SL500, 216 CL500, all fully loaded
you have the control ECU here and more here and thes will be in the car,but I cannot say where
 

Alex Crow

Senior Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
10,677
Reaction score
46
Location
Super Suffolk
Your Mercedes
W169, W124, w202, W203, KTM 250 EXC, VW T25 camper and a Polo in a pear tree
it's all built in with the hydraulic unit.
 
OP
D

dustcap

Active Member
Joined
Sep 10, 2009
Messages
25
Reaction score
0
  • Thread Starter
  • Thread starter
  • #6
hydraulic unit

ok thanks,
could you tell me where the hydraulic unit is please.
the reason i ask is my bas/esp light came on and then my abs unit when i touched the brake.
merc garage said it was the control unit costing £2500. but i dont trust them as they diagnosed it when i broke down and it got taken to the garage. and they may just be wanting to sell me a new car.
i was hopeing it may just be a simple switch or sensor i can change myself.
its a 1999 pertol auto
 

Alex Crow

Senior Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
10,677
Reaction score
46
Location
Super Suffolk
Your Mercedes
W169, W124, w202, W203, KTM 250 EXC, VW T25 camper and a Polo in a pear tree
where are you located dustcap? it sounds like you need a second opinion.

colin is talking about the gearbox hydraulic unit btw, what exactly did your garage describe as needing replacement? £2500 is ott for the esp unit, which is built in to the brake hydraulic pump and valve body, located under the bonnet with several metal pipes attatched.
 
OP
D

dustcap

Active Member
Joined
Sep 10, 2009
Messages
25
Reaction score
0
  • Thread Starter
  • Thread starter
  • #9
hi

in near alnwick, northumberland.
im all spent up to take it to any dealers, if i dont fix it ill just have to sell it to try and get my money back.

the esp/bas light is on, and its stuck in limp mode, max speed 30mph. also, when i touch the brake after disconnecting the main engine ecu, the abs light comes on.

any ideas?
tia
 

television

Always remembered RIP
Joined
Mar 14, 2005
Messages
164,073
Reaction score
364
Age
88
Location
Daventry
Your Mercedes
2002 SL500, 216 CL500, all fully loaded
Can you please tell us what engine version you have to try and pin point this fault is it the 166.940 or the 166.960
 

Alex Crow

Senior Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
10,677
Reaction score
46
Location
Super Suffolk
Your Mercedes
W169, W124, w202, W203, KTM 250 EXC, VW T25 camper and a Polo in a pear tree
ok thanks,
could you tell me where the hydraulic unit is please.
the reason i ask is my bas/esp light came on and then my abs unit when i touched the brake.
merc garage said it was the control unit costing £2500. but i dont trust them as they diagnosed it when i broke down and it got taken to the garage. and they may just be wanting to sell me a new car.
i was hopeing it may just be a simple switch or sensor i can change myself.
its a 1999 pertol auto

we will try to help dustcap, but tell us the full story. you say you 'broke down', do you just mean that the warning lights came on, or that the engine would not start, or what? can you give us a full account of all your symptoms from the start. also, how long did this mercedes main dealer take to diagnose the fault? how much did they charge to diagnose? exactly what procedure of work did they quote for (that would cost £2500).

i am slightly confused as to why you want to know where the unit is. how will this help you?

there IS a simple switch that could cause this, it is called a brake pedal switch, costs about £15 and is very easy to replace. if however you have had a correct diagnosis i suggest you have much bigger problems.
 
OP
D

dustcap

Active Member
Joined
Sep 10, 2009
Messages
25
Reaction score
0
  • Thread Starter
  • Thread starter
  • #13
hi

im not familiar with mercedes.
where will i find the engine type?
all i know its a pertol automatic something like a 1400cc i think
sorry im not being very helpful.

after being recovered by mercedes dealer, they told me the repair would be about £2600.
unfortunately i never thought about asking for the codes.

the bas/esp light is on, and it is stuck in limp home mode.

i phoned ecu testing and they said it is unlikely the abs control unit at fault.

should i trust the dealer? as this car only has 65k miles are they just saying its an expensive fix to sell me another car?
 

Alex Crow

Senior Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
10,677
Reaction score
46
Location
Super Suffolk
Your Mercedes
W169, W124, w202, W203, KTM 250 EXC, VW T25 camper and a Polo in a pear tree
c'mon dustcap. did it fail to start, fail to move, or just warning lights and limp home are your problem?!?!? always trust the dealers as far as you can spit them.
 

television

Always remembered RIP
Joined
Mar 14, 2005
Messages
164,073
Reaction score
364
Age
88
Location
Daventry
Your Mercedes
2002 SL500, 216 CL500, all fully loaded
The car number is on the V5 and it could start of with WDB168

With this info I can also give you a lot more info on this fault


Where are you in the UK
 
OP
D

dustcap

Active Member
Joined
Sep 10, 2009
Messages
25
Reaction score
0
  • Thread Starter
  • Thread starter
  • #16
hi. thanks for your replies

hi, been away for a bit,
thanks everybody for getting back to me.
the chassis number is; wdb16803...etc

the engine runs fine, no engine management light, just bas/esp and abs lights on dash, also it must be in limp home mode as i try to drive it flat out and a pedal cyclist overtook me speed lol.
 

television

Always remembered RIP
Joined
Mar 14, 2005
Messages
164,073
Reaction score
364
Age
88
Location
Daventry
Your Mercedes
2002 SL500, 216 CL500, all fully loaded
OK your car is a 168031 that is an A140

Now the reason it is in the get you home mode is because a speed signal is missing somewhere so the car does not know what to do,,so it locks up to let the bicycles go past safely :D

It could be the brake switch built into the servo.

It could be the ESP module

Testing on STAR would say what one it was
 
OP
D

dustcap

Active Member
Joined
Sep 10, 2009
Messages
25
Reaction score
0
  • Thread Starter
  • Thread starter
  • #18
malcolm

hi television,

there are two switches on the servo, one is a longish barrel shape, the other is smaller.

i took the abs unit to bits, it has esp stamped on, thinking it just needed soldering up, but when i got it to bit, no circuit board, just the coils which operate the small pistons on the abs unit.
 

television

Always remembered RIP
Joined
Mar 14, 2005
Messages
164,073
Reaction score
364
Age
88
Location
Daventry
Your Mercedes
2002 SL500, 216 CL500, all fully loaded
The ESP fault will turn off the ABS so you have to get things the right way round,,the first thing that i put up will do that
 

Boatlon

Active Member
Joined
Apr 25, 2018
Messages
34
Reaction score
0
Your Mercedes
A140 2004
got the same problem although its not affecting the speed in any way , can anyone read my thread please , I have now ordered an ABS unit , I hope I am right.
 

Peter Best Insurance is a leading specialist in Mercedes-Benz insurance. All MBO members are eligible for exclusive rates on all our classic car policies.
Call now for our 'BEST' quote. Tel: 01376 573033
Top Bottom