1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

C180 ignition problems

Discussion in 'Electrics, Vacuum, Ignition and ECU' started by mrpat, Nov 2, 2012.

  1. mrpat

    mrpat New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 2, 2012
    Location:
    Newcastle under Lyme
    Your Mercedes:
    W203
    Hi all just after some advise got a fault with a Mercedes C180 W203 model.

    Put the key in the ignition, key recognised

    Switch ignition on, everything works as normal dash lights up all ignition on items work; dash, wipers, indicators, heater etc. etc.

    Turn the key to crank, engine starts and runs but nothing inside the vehicle works, just like the ignition is switched off. No dash, wipers, indicators, heater etc.

    I know it's my first post on the forum, I've always worked on and owned VAG cars, just trying to help a friend out.

    Would greatly appreciate any advise.
     
  2. jibcl500

    jibcl500 Senior Member

    Messages:
    6,420
    Likes Received:
    6
    Joined:
    Oct 22, 2005
    Location:
    Cambridgeshire
    Your Mercedes:
    CL500,ML55,SLK280
    Needs star diags really but my guess front SAM.

    Cole or alex will be good on this one.

    jib
     
  3. Mic

    Mic Senior Member

    Messages:
    4,271
    Likes Received:
    126
    Joined:
    Nov 12, 2009
    Location:
    Oxfordshire
    Your Mercedes:
    MB SL500(2003), MB SLK320(2001), Volvo V70 XC AWD(2001)
    Hello and welcome......the knowledgeable will no doubt be with you soon.

    Mic
     
  4. television

    television Always remembered RIP

    Messages:
    164,074
    Likes Received:
    274
    Joined:
    Mar 14, 2005
    Location:
    Daventry
    Your Mercedes:
    2002 SL500, 216 CL500, all fully loaded
    I would say ignition switch failing
     
  5. Mark@RMK

    Mark@RMK Senior Member Authorised Forum Supporter

    Messages:
    534
    Likes Received:
    8
    Joined:
    Jan 4, 2010
    Location:
    Birmingham
    Your Mercedes:
    115CDi Vito
    What does the key look like outside? Is the case cracked or worn?

    Circuit 50 is not being activated because of a break in IR signal more than likely.

    If you have more than 1 key then try the other...
     
  6. OP
    mrpat

    mrpat New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 2, 2012
    Location:
    Newcastle under Lyme
    Your Mercedes:
    W203
    They key has seen better days. It's a bit cracked around the buttons. Only the one key unfortunately.
     
  7. CafeMB

    CafeMB Banned

    Messages:
    51
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Oct 23, 2012
    Location:
    Grantham, Lincolnshire
    Your Mercedes:
    Mercedes S320 CDI
    I would get it diagnosed by someone who has STAR and isn't shooting in the dark.......

    Or it could turn out to be an expensive mistake
     
  8. OP
    mrpat

    mrpat New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 2, 2012
    Location:
    Newcastle under Lyme
    Your Mercedes:
    W203
    Had it on my scanner today, Front sam had:

    B1032 Input signal, circuit 15R

    B1025 Signal circuit 15

    Engine ecu had:

    202C CAN massage interuption, recieved from instrument cluster

    202B CAN message interruption, recieved from EIS
     
  9. WG M-B

    WG M-B Senior Member Authorised Forum Supporter

    Messages:
    3,105
    Likes Received:
    5
    Joined:
    Dec 5, 2010
    Location:
    North west london
    Your Mercedes:
    C63 Wagon in black
    Then the Sam is not getting circuit 15/ 15r. This comes from the eis so I would suspect key or possibly eis

    I have had a similar fault where the same thing you are describing would happen, but intermittently whilst driving. That turned out to be the key
     
  10. Mark@RMK

    Mark@RMK Senior Member Authorised Forum Supporter

    Messages:
    534
    Likes Received:
    8
    Joined:
    Jan 4, 2010
    Location:
    Birmingham
    Your Mercedes:
    115CDi Vito
  11. WG M-B

    WG M-B Senior Member Authorised Forum Supporter

    Messages:
    3,105
    Likes Received:
    5
    Joined:
    Dec 5, 2010
    Location:
    North west london
    Your Mercedes:
    C63 Wagon in black
    Are you sure? :shock:
     
  12. Mark@RMK

    Mark@RMK Senior Member Authorised Forum Supporter

    Messages:
    534
    Likes Received:
    8
    Joined:
    Jan 4, 2010
    Location:
    Birmingham
    Your Mercedes:
    115CDi Vito
  13. OP
    mrpat

    mrpat New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 2, 2012
    Location:
    Newcastle under Lyme
    Your Mercedes:
    W203
    Thanks for all the help and advise :)
     
  14. omakayd

    omakayd New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 4, 2019
    Your Mercedes:
    w203 2004 C230
    first off, I know this is an old thread but I have been having trouble finding someone with this exact issue.

    I have this problem with a 2004 c230. Car starts and runs but throws the b1032 and b1025 codes in front SAM.
    Both key fobs start the car, lock and unlock the doors but the problem is there with both keys.

    What is the likelyhood that both keys are bad at once?

    Also, pressing the lock/unlock button of the key while it's in the ignition and car is running will make everything work normally again.
    It will be fine until you lock the car. Once you unlock and start the car and the issue returns.
     
  15. Steve@Avantgarde

    Steve@Avantgarde Forum Supporter Authorised Forum Supporter

    Messages:
    6,808
    Likes Received:
    960
    Joined:
    Dec 8, 2009
    Location:
    Bristol/Somerset
    Your Mercedes:
    C220CDI AMG Line Premium, SLR McLaren Roadster, SL55 & C32AMG
    I would say that you have a fault with the front SAM or a CAN network fault somewhere. Unlikely both keys are duff. You can't guess at this, I would find an indie with STAR diagnosis to help.
     
  16. omakayd

    omakayd New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 4, 2019
    Your Mercedes:
    w203 2004 C230
    The issue was a bad key. When both keys were on the same keyring, neither worked correctly. Trying one key at a time while the other was not inside the car at all revealed the bad key.
     
  17. om613

    om613 Senior Member

    Messages:
    1,408
    Likes Received:
    297
    Joined:
    Aug 29, 2015
    Location:
    london
    Your Mercedes:
    S202 C250TD, S123 240TD
    That's unusual. Glad it got sorted.
     
  18. alexanderfoti

    alexanderfoti MBO Forum Supporter Authorised Forum Supporter

    Messages:
    11,703
    Likes Received:
    2,027
    Joined:
    Mar 25, 2010
    Location:
    Tonbridge
    Your Mercedes:
    W221 S65 AMG - W204 C63 AMG + Various other MB's
    Did your car have Keyless Go?
     

Share This Page