M112/M113 harmonic balancer heads up!

Justin85

Member
Joined
Jan 20, 2018
Messages
20
Reaction score
10
Location
Oxford
Your Mercedes
2000 R129 SL500 / 1991 W126 420SEL
I know this is a well documented issue, but I've just removed the harmonic balancer on my M113 engined R129 SL500. As you can see it's very much past it!

HBNO1_zpsgnhfscfv.jpg


The for me were a grinding noise from the front of the engine. I could see small particles of metal flsymptoms ying around from somewhere, so assumed a bearing had given up on the idler or tensioner. Having removed the serpentine belt all the tensioners and pulleys felt fine (although with 100k miles I took the liberty of changing the idler and tensioner). The noise was still there when running the engine briefly without the belt - hence it could only be the harmonic balancer.

The crankshaft bolt was a complete bugger to undo, but a bit of perseverance and help from a 5 foot long scaffold pole got it undone and I could see the damage the HB had done;

HBD1_zpsestyvntj.jpg



New one yet to go on, but the difference is clear;

HBNO1_zpsgnhfscfv.jpg



I'd recommend that anyone who doesn't know if theirs has been changed or not get your torch out (or use your phone camera) and have a look at the condition of the rubber element between the centre and drive belt ring.

Justin.
 
OP
Justin85

Justin85

Member
Joined
Jan 20, 2018
Messages
20
Reaction score
10
Location
Oxford
Your Mercedes
2000 R129 SL500 / 1991 W126 420SEL
  • Thread Starter
  • Thread starter
  • #2
Sorry - for some reason I get an error when I try to edit, but the first image should be this!

HB1_zpscvqqvy6t.jpg
 


AMF Automotive - We are an independent Mercedes-Benz and AMG specialist located in Dartford, with full Mercedes Diagnostic equipment. We offer a full portfolio of tuning options for AMGs and can cater for all your Mercedes needs.
Tel: 0203 384 4644www.amfmercedes.com/
Top Bottom