1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

ML270 Steering Noise/Vibration?

Discussion in 'Suspension, Steering & Brakes' started by bpar1713, Nov 1, 2012.

  1. bpar1713

    bpar1713 Senior Member

    Messages:
    65
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 11, 2010
    Location:
    Sydney, Australia
    Your Mercedes:
    S320 W220 2000
    My 2004 W163 has developed an unusual noise and slight vibration in the LH front wheel.
    The noise comes when turning hard to the right at low speeds as in a roundabout. The first time I noticed it was the day after my indie replaced the engine mountings.
    It is as though the edge of the LH front tyre was rubbing something like a loose mud flap or as though I was driving on one of those very small continuous ripple strips they put between Highway lanes. It may happen at higher speeds but is hard to pick then due to the speed.
    We've just checked the wheel bearings - all OK and repaired the upper control arm bushes. The lower ball joints were replaced about 30,000 km ago together with a new rack. . It's not a tyre problem as I've just changed LH & RH Front around and the noise is still LH Front.
    We are out of possibilities and really would appreciate any suggestions.
     
  2. wireman

    wireman Senior Member

    Messages:
    2,632
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Sep 20, 2005
    Location:
    lancashire
    Your Mercedes:
    nice 201 2.5D 1993 & very nice 129 SL500 1994
    Drive shaft, inboard or outboard coupling worn?
     
    Last edited: Nov 1, 2012
  3. oigle

    oigle Senior Member

    Messages:
    2,895
    Likes Received:
    182
    Joined:
    Mar 15, 2005
    Location:
    Redcliffe, Queensland, Australia
    Your Mercedes:
    Currently 2003 ML270. 2012 Nissan Maxima 250SL.
    Sounds possible - just like the CV joint on a FWD Morris. They made a heck of a racket on lock when worn out.
    More likely to be the outer coupling.
     
  4. wireman

    wireman Senior Member

    Messages:
    2,632
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Sep 20, 2005
    Location:
    lancashire
    Your Mercedes:
    nice 201 2.5D 1993 & very nice 129 SL500 1994
    Noises of the loud clicking/clunking kind, outer, lesser noises and feel-able lumpiness on power, inner.
     
  5. oigle

    oigle Senior Member

    Messages:
    2,895
    Likes Received:
    182
    Joined:
    Mar 15, 2005
    Location:
    Redcliffe, Queensland, Australia
    Your Mercedes:
    Currently 2003 ML270. 2012 Nissan Maxima 250SL.
    Are these a common failure item? Haven't seen one mentioned on the forum before.
     
  6. OP
    bpar1713

    bpar1713 Senior Member

    Messages:
    65
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 11, 2010
    Location:
    Sydney, Australia
    Your Mercedes:
    S320 W220 2000
    Problem Solved

    I finally got to my indi late last week. All guards, flaps etc. were in place and he couldn't find any other possible causes so replaced the LH engine mount as a last resort and the noise has gone!
    He used Mercedes mounts, couldn't see anything wrong with the old ones but did the replacement under warranty so he and I are both happy.
    Many thanks to everyone, particularly oigle and wireman, for their suggestions. Very much appreciated!:)
     
  7. oigle

    oigle Senior Member

    Messages:
    2,895
    Likes Received:
    182
    Joined:
    Mar 15, 2005
    Location:
    Redcliffe, Queensland, Australia
    Your Mercedes:
    Currently 2003 ML270. 2012 Nissan Maxima 250SL.
    Most unusual that a new mount would be faulty. Sounds odd. Glad you have sorted it.
     

Share This Page