1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

O/S Xenon lamp problems

Discussion in 'Electrics, Vacuum, Ignition and ECU' started by JBunney17, Nov 18, 2012.

  1. JBunney17

    JBunney17 Senior Member

    Messages:
    46
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 14, 2009
    Location:
    Gloucestershire, England
    Your Mercedes:
    E200 W210 Estate, E320 W210 Estate
    The driver's side xenon dipped beam, on my E200 S210 was working fine right up to when i turned the car on, on a very cold and frosty night.. The driver's side xenon dipped light didn't come on at all.. when I indicate (even without the dipped beam on), sometimes the abs (i think) warning light flashes. The sidelights still work though.
    On the MOT the faults have come up as:

    Offside headlamp not working on dipped beam
    Offside front direction indicator adversely affected by the operation of another lamp.
    Offside headlamp not working on main beam (However this could just be a bulb).

    I'm considering selling it as spares/repairs or scrapping it after my usually reliable garage has told me they'll charge £300 to fix the problem which seems like a deep electrical fault... however I became suspicious when they seemed to want to avoid telling me what was causing the problem and even how they would fix it.

    I don't really know anything about xenon lamps so I just wanted to find out if anyone has seen this problem before, and how it can be sorted.

    Many thanks :)
     
    Last edited: Nov 18, 2012
  2. television

    television Always remembered RIP

    Messages:
    164,074
    Likes Received:
    309
    Joined:
    Mar 14, 2005
    Location:
    Daventry
    Your Mercedes:
    2002 SL500, 216 CL500, all fully loaded
    It could be the bulb or the igniter/ control unit,,try swapping the bulbs first from the good side,,,, do not turn the lamps on with no bulb in,,,be it a good or bad bulb
     
  3. Naraic

    Naraic Moderator

    Messages:
    10,328
    Likes Received:
    942
    Joined:
    Mar 4, 2010
    Your Mercedes:
    2005 CL500.
    It will almost certainly be the earth behind the lamp housing in the engine bay. They rust and break off. It's a bunch of brown wires attached to the chassis.
     
    Last edited: Nov 18, 2012
  4. OP
    JBunney17

    JBunney17 Senior Member

    Messages:
    46
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 14, 2009
    Location:
    Gloucestershire, England
    Your Mercedes:
    E200 W210 Estate, E320 W210 Estate
    Alright, thany you very much. I'll try both those during the week.
    Is it also possible to swap the igniter/control units around as well to diagnose a faulty part?
     
  5. Naraic

    Naraic Moderator

    Messages:
    10,328
    Likes Received:
    942
    Joined:
    Mar 4, 2010
    Your Mercedes:
    2005 CL500.
    Yes...if it's not the earths you can swap the bits to the other side.
     
  6. toby1

    toby1 Senior Member

    Messages:
    4,896
    Likes Received:
    163
    Joined:
    Mar 13, 2007
    Location:
    West Berkshire
    Your Mercedes:
    1998 CL420 C140
    If you need any spare parts I have a couple of xenon headlamps
     

Share This Page