2002 E240 "lumpy" idle and check engine light

Profuminif

Member
Joined
Aug 14, 2008
Messages
20
Reaction score
0
Your Mercedes
'02 E240 Estate
been having an intermittent lumpy idle for a few week, today in traffic it returned, along with shortly after the CEL, will look to book it into the local indy to see what they think, but just wondering if there are any simple things to check for easily before i get it there



many thanks



Simon
 

television

Always remembered RIP
Joined
Mar 14, 2005
Messages
164,073
Reaction score
332
Age
86
Location
Daventry
Your Mercedes
2002 SL500, 216 CL500, all fully loaded
Hi Simon,,this engine can eat coil packs,,I think though that the MAF has gone, or a blocked CAT
 

Alex Crow

Senior Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
10,677
Reaction score
40
Location
Super Suffolk
Your Mercedes
W169, W124, w202, W203, KTM 250 EXC, VW T25 camper and a Polo in a pear tree
hello simon, while we are guessing i will go for some of the 12x ht leads, this is often mis-diagnosed as coil pack failure.

expect fault codes p0300 and other p03** codes. if you also get p017* or p013* then have an air mass sensor test done too. malcolm's on the money again.
 
Last edited:
OP
P

Profuminif

Member
Joined
Aug 14, 2008
Messages
20
Reaction score
0
Your Mercedes
'02 E240 Estate
  • Thread Starter
  • Thread starter
  • #5
thanks guys,



will call the indy and get them to check the fault codes tonight or tomorrow and take it from there.



Simon
 
OP
P

Profuminif

Member
Joined
Aug 14, 2008
Messages
20
Reaction score
0
Your Mercedes
'02 E240 Estate
  • Thread Starter
  • Thread starter
  • #6
well it went on STAR, and the verdict was a missfire on cylinder 1, so guess its plu, lead or coil related most likely, booked in thursday for a proper investigation



Simon
 
OP
P

Profuminif

Member
Joined
Aug 14, 2008
Messages
20
Reaction score
0
Your Mercedes
'02 E240 Estate
  • Thread Starter
  • Thread starter
  • #7
well change of plugs and two new leads fixed the problem.



the garage reckons they were the original plugs as they had the Merc star on them, not bad i guess 60k miles/7 years



Simon
 
Top Bottom