I'm on my3rd MAF 2001 E320CDI

tjamesbo

Senior Member
Joined
Dec 26, 2006
Messages
1,438
Reaction score
86
Location
Sutton Coldfield, West Midlands
Your Mercedes
1999 CLK430, 2007 VITO 3.0V6 , W124's (1994 320TE , 1993 220TE ) , 07 2.5 X-Type
Seems almost to be an annual event now But the last MAF went in in september last year, usual symptoms, wont rev above 3000 , limp mode comes in after a few minutes from restart and because a new MAF is only about £10 more than a Diagnostic Read I just decided to buy one and put it in, Lo and behold its fixed it ,but why am I eating them ? Last one = 9 months could it be something like a Dirty EGR Contaminating it ? or have I got something else going on somewhere?
When I put the 2nd one in I made sure it was a merc original from the Dealer
( no ECP Patterns ) same with this one, when I bought it they offered a diagnostic and if it was only the MAF............. they would have replaced it free, but if it wasnt.................. The Bill could have run up ( at £110 + per hour or whatever it is now ). I thought I'd stick with trying a MAF and then Indie if it didnt sort it, but it did, and she is back with all her oomph again but this MAF may last less than the last as per the trend .
Any Ideas what is causing this Car to go through MAFs at that Rate ???
Boyd
 

television

Always remembered RIP
Joined
Mar 14, 2005
Messages
164,073
Reaction score
341
Age
87
Location
Daventry
Your Mercedes
2002 SL500, 216 CL500, all fully loaded
Is the old one clean, any oil deposits on the sensor
 

Xtractorfan

Senior Member
Joined
Nov 16, 2007
Messages
6,085
Reaction score
157
Your Mercedes
S class
It may not be the MAF. lots of other things on these cars to cause limp mode, you really do need the codes read
 

Frontstep

Senior Member
Joined
Apr 22, 2007
Messages
8,590
Reaction score
2,441
Your Mercedes
T210 320cdi
Have you still got the old ones, try cleaning one and putting it back in.
 
OP
T

tjamesbo

Senior Member
Joined
Dec 26, 2006
Messages
1,438
Reaction score
86
Location
Sutton Coldfield, West Midlands
Your Mercedes
1999 CLK430, 2007 VITO 3.0V6 , W124's (1994 320TE , 1993 220TE ) , 07 2.5 X-Type
  • Thread Starter
  • Thread starter
  • #5
I had both Old ones One cleaned with Carb Cleaner No Effect
2nd old one cleaned with contact / switch cleaner again No Effect
 
OP
T

tjamesbo

Senior Member
Joined
Dec 26, 2006
Messages
1,438
Reaction score
86
Location
Sutton Coldfield, West Midlands
Your Mercedes
1999 CLK430, 2007 VITO 3.0V6 , W124's (1994 320TE , 1993 220TE ) , 07 2.5 X-Type
  • Thread Starter
  • Thread starter
  • #6
It may not be the MAF. lots of other things on these cars to cause limp mode, you really do need the codes read
Its fixed it for now:) but what kind of Fault would shorten the Life of the MAF ?:confused:
Either its being fried slowly electronically from something providing its voltage or its being contaminated by something entering the aircleaner box upstream of the filter :confused:
Presumably for a code reading to lead to a proper diagnosis I will need 2
One with all the current ones in ( including the failed MAF )
One after they have been cleared to see if anythings still not right .
Could I do this with a DIY Code Reader if so which one
Boyd
 

bob 6600

Senior Member
Joined
Dec 21, 2010
Messages
2,461
Reaction score
472
Your Mercedes
Audi S8 V10, S210 E320 CDI (R.I.P.)
Nothing is as indepth as a STAR machine for a Mercedes. It may be £10 more for the Mac sensor but it seems to have cost more in the long run as the problem is not solved. See if there are any other indies local to you who can check it for you

Sent from my HTC One using Tapatalk 2
 


As a member of ourMercedes Owners' club, you will enjoy numerous savings on an expanding range of services including, Insurance, Parts and Servicing, RAC Membership plus much more.MBOmembers can save around £200.00 a year. You can join from as little as £30.00 and start to enjoy these savings immediately. You receive our monthly magazine and free classified ads when you decide to trade up a model.
Top Bottom