Low idle speed

FNTINSLEY

New Member
Joined
May 8, 2008
Messages
4
Reaction score
0
Hello there,

I own a C220 CDI on an 03 plate, which is very lumpy at idle, with an idle speed of 750 rpm, I think this should be more like 1000 rpm, the car is sometimes slow to pull away, but once running there seems no loss of power or speed. the garage I use cannot find the fault, can anyone help me with this issue.

Kind regards

Frank Tinsley
 

teddycatkin

Senior Member
Joined
Mar 7, 2008
Messages
2,093
Reaction score
5
Location
cheshire cheese country
Your Mercedes
W107-SL W124-220te W123-230e W201 2.0
This symptom can be a number of things--it needs a diagnostic plug in to identify the cause ?
 

Alex Crow

Senior Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
10,677
Reaction score
40
Location
Super Suffolk
Your Mercedes
W169, W124, w202, W203, KTM 250 EXC, VW T25 camper and a Polo in a pear tree
the idle speed is correct.

the most likely cause of the symptoms you describe is a faulty injector.

an experienced mercedes specialist with the correct computer (star machine or das - same thing) will easily identify the problem.
 
OP
F

FNTINSLEY

New Member
Joined
May 8, 2008
Messages
4
Reaction score
0
  • Thread Starter
  • Thread starter
  • #4
Sounds like a bag of Bolts

Hello everyone,

I have just read the thread by Delboy777, and that is just what my C220 sounds like. My garage do not suspect the injectors, as it sounds like all four are missing a beat. Could it be the lift pump in fuel tank not working, has anyone come accross this.

Regards

Frank Tinsley
 

Alex Crow

Senior Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
10,677
Reaction score
40
Location
Super Suffolk
Your Mercedes
W169, W124, w202, W203, KTM 250 EXC, VW T25 camper and a Polo in a pear tree
all we can really do is recommend you try a mercedes specialist. if you give us your location we may be able to suggest someone local.

if it were missing on all four injectors it would not run! if the lift pump was not working it would not run!

does it really sound more awful than a smooth cdi? (they never sound great with the bonnet up) or is it really as you first said and just lumpy, and slow to pull away? are there any warning lights or messages related to it? does it start ok?

if the answers are no, yes, no and yes - it's still an injector :D ;)
 

harpersimon

Senior Member
Joined
Aug 8, 2009
Messages
410
Reaction score
2
Location
Southwest
Your Mercedes
SL65Black
There is nothing on that link .. ??

I have a lumpy idling petrol - think it just needs a service and set of plugs though (wen I say lumpy its not awful, just not dead smooth and pulling away seems a little jerky sometimes - the throttle is a bit on or off!!)
 

television

Always remembered RIP
Joined
Mar 14, 2005
Messages
164,073
Reaction score
332
Age
86
Location
Daventry
Your Mercedes
2002 SL500, 216 CL500, all fully loaded

Edgis

New Member
Joined
Aug 10, 2008
Messages
7
Reaction score
0
Location
Lithuania
Website
www.mb1.lt
Your Mercedes
1984 W201 2,0D 53kW; 1991 S124 3,0D 80kW
I wasnt willing to flood the formu with the same topics, so I thought Iąll post here.:)
My 300D (engine OM603.912) starts quite good, but after the start it idles lower than the 500rpm mark when the engine is cold:shock: If I slightly apply the throttle it goes up a bit. This problem occurs during hot days (outside temp. higher than 15 degrees Celsius). If the day is colder it will idle at about 750rpm, but not after the start. I have to start the cold engine then apply the throttle a bit and suddenly the revs jump up to the 750rpm limit. What is wrong with my engine:confused: I`m totally lost, my mechanic just shook his head and said ithat there might be something wrong with the vacuum or the way some vacuume hoses were connected... What do you think? Big thanks in advance;)
 

Tifa

New Member
Joined
Aug 14, 2009
Messages
3
Reaction score
0
Website
www.argentifa.co.uk
Welcome to the forum Kieth ,,could you re do the link please there is something missing from it

rather stupidly & without thinking, I posted the url of the search result I got via the search function...using "220cdi low speed idle vibration" :Oops:

not sure, but i think it's only possible to access this individually... :rolleyes: therefore the link can't be fixed for general access....??
 

Alex Crow

Senior Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
10,677
Reaction score
40
Location
Super Suffolk
Your Mercedes
W169, W124, w202, W203, KTM 250 EXC, VW T25 camper and a Polo in a pear tree
it did work yesterday. i think search results expire at the end of any 24hr period.
 

Stop looking for the Best Garage!! We are here and have the best advanced solutions for you, at Competitive prices. Put us to test with any issue you may have.
Top Bottom