1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Sprinter 311 CDI Cold Starting Problems

Discussion in 'Electrics, Vacuum, Ignition and ECU' started by J-TacS, Feb 8, 2009.

  1. J-TacS

    J-TacS New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 8, 2009
    Having problems starting my 2004 2.2 CDI Sprinter on cold mornings even after replacing all the glow plugs and the relay. The glow plug warning light is still staying on for around a minute after starting. A test shows that there is power to the plugs so I am at a loss as to what the problem could be. Can anyone suggest anything that I may be missing? Thanks in advance
     
  2. Cnics

    Cnics Senior Member

    Messages:
    289
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 3, 2007
    Location:
    Worksop - UK
    Just to clarify, you say the light stays on for a minute after it's started. But are we to assume that the van actually starts OK but the light stays on. Or the van also struggles to start.

    You do mentioned that you're having problems starting, but don't state whether it's actual starting trouble or just the glow plug light. Maybe i'm used to other forums i frequent for my line of work where there are so many variables.
     
  3. OP
    J-TacS

    J-TacS New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 8, 2009
    To clarify, no the van struggles to start but only on cold mornings. I have had to use Easy Start on a couple of occasions which I don't really like doing. Once started the glow plug light remains on for around a minute.
     
  4. ANDYF

    ANDYF Active Member

    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 30, 2008
    Cold start problem

    Hi, I have a similar problem with a 2003 311CDI (glowpugs have been replaced & still takes forever to fire up from cold), but glow lamp stays on continuosly.

    Have you had any joy ?

    Will change relay & if no luck maybe diagnostic, does anyone know someone good for this (ideally southeast) ? :confused:

    Thanks
     
  5. D3AN

    D3AN Senior Member

    Messages:
    67
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 3, 2007
    Location:
    West Midlands
    Your Mercedes:
    Mercedes C180 Esprit
    Would suggest an injector test, and inspection of monitoring valve seals located on the end of the common rail.
     
  6. ANDYF

    ANDYF Active Member

    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 30, 2008
    Cold start problem

    Thanks for reply, will get seals looked at/replaced.
    Do you know if injectors have to be removed for testing or can this be done via diagnostic ?
    Cheers
     
  7. mister_cee333

    mister_cee333 Senior Member

    Messages:
    157
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Feb 16, 2006
    A common problem on the 2150cc cdi engine is injectors leaking off. They are tested by basically taking a length of hose from each injector and measuring the quantity of diesel going into jam jars. The one with much more diesel than the rest is the faulty one. You need the correct connections tho. Any decent diesel fuel injection specialist should be able to do this for an hour or so labour. You're probably looking at £200 or so for diagnosis, removal, repair of one injector if that's your fault. :)
     
  8. ANDYF

    ANDYF Active Member

    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 30, 2008
    Cold start problem

    Thanks again, diagnostic has shown fault with "raill pressure monitoring control variation".
    Is this just the seals
     
  9. BlackC55

    BlackC55 Senior Member

    Messages:
    2,488
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 23, 2007
    Location:
    South coast
    Your Mercedes:
    C43
    That is the sensor at the back of the rail causing that fault code. You mayfind the cause to be the injector are leaking off causing a lack of fuel pressure giving you this code. A leak off test needs to be done.
     
  10. ANDYF

    ANDYF Active Member

    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 30, 2008
    Thanks, will get leak off test done & report back.
     
  11. D3AN

    D3AN Senior Member

    Messages:
    67
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 3, 2007
    Location:
    West Midlands
    Your Mercedes:
    Mercedes C180 Esprit
    Probably 1 of the seals on the monitoring valve has gone (usually the small rubber one on the front), you can pick up a set of monitoring valve seals for a few quid from mb, not a difficult job to do to replace them.
     
  12. ANDYF

    ANDYF Active Member

    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Nov 30, 2008
    Van all o.k. now, no.2 injector replaced & no.1 repaired. Thanks to all for advice.:-D
     
  13. TERENCE J

    TERENCE J New Registration

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 22, 2010
    cold start 313 cdi

    I have a simmilar fault with 313cdi 03 model. Glow Plug light comes on for 1second but no glow plug operation and when started [after about 10 seconds cranking] the glow light stays on for 1 minute. where is glow control unit.I thought i would check glow plugs first then maybe fuel seals , injectors etc
     

Share This Page