1993 300sl cutting out ?

sp4bmw

New Member
Joined
Mar 10, 2009
Messages
9
Reaction score
0
Hi
i have a 1993 300sl 24v which i have owned for 4 years, i only do 100 miles a year so not much use.
in the last six months when i start the car it runs perfectly for 5-10 minutes and then cuts out and will not start again until it has cooled down.
There is fuel getting through and a spark.
Please help as i wont now use the car as i cant rely on it.
thanks
 

meanie

Senior Member
Joined
May 7, 2008
Messages
581
Reaction score
0
Location
Oxon
You say that you have fuel & a spark-where did you check for the fuel delivery & spark?
Does it suddenly cut out,or seem to choke up.
Does it restart instantly once cold,or take bit of cranking?
Does it missfire,backfire or give any other indication before it cuts out?

I ask because I'm wondering whether you may have a faulty temp sender,or another fault with the cold start cycle.However,this only applies if it peters out.
 

daz10dazza

Senior Member
Joined
Aug 21, 2007
Messages
184
Reaction score
13
Location
Kent
Your Mercedes
2003 E55 AMG Black
This is sort of similar to my 91 300sl. It turned out to be the distributor cap getting mositure in once warm then cutting out. It wouldn't start until 20 minutes later when cold. Worth looking at
 
OP
S

sp4bmw

New Member
Joined
Mar 10, 2009
Messages
9
Reaction score
0
  • Thread Starter
  • Thread starter
  • #6
You say that you have fuel & a spark-where did you check for the fuel delivery & spark?
Does it suddenly cut out,or seem to choke up.
Does it restart instantly once cold,or take bit of cranking?
Does it missfire,backfire or give any other indication before it cuts out?

I ask because I'm wondering whether you may have a faulty temp sender,or another fault with the cold start cycle.However,this only applies if it peters out.
Q: Does it suddenly cut out,or seem to choke up.
A: IF IDLEING AFTER 10 MINS FROM COLD THE REVS START TO FALTER ABOUT AND THE A FEW MINS LATER IT CUTS OUT AND WILL NOT RESTART.
Q: Does it restart instantly once cold,or take bit of cranking?
A: IT RESTARTS FIRST TURN BUT ONLY RUNS FOR A MINUTE OR TWO
Q:Does it missfire,backfire or give any other indication before it cuts out
A: ONLY A POSS MISSFIRE LIKE FUEL RUNNING OUT.
 
OP
S

sp4bmw

New Member
Joined
Mar 10, 2009
Messages
9
Reaction score
0
  • Thread Starter
  • Thread starter
  • #7
This is sort of similar to my 91 300sl. It turned out to be the distributor cap getting mositure in once warm then cutting out. It wouldn't start until 20 minutes later when cold. Worth looking at
HI
thanks for the reply, i had a new cap about 1000 miles ago and the car is dry stored so should not get damp.
thanks
 

television

Always remembered RIP
Joined
Mar 14, 2005
Messages
164,073
Reaction score
331
Age
86
Location
Daventry
Your Mercedes
2002 SL500, 216 CL500, all fully loaded
The fact that it is dry stored alters nothing as it is condensation coming up from the sump, you should take a look at the back side of the rotor arm
 

meanie

Senior Member
Joined
May 7, 2008
Messages
581
Reaction score
0
Location
Oxon
If you definately have fuel & a spark when it won't start then I think that you need to check the temperature sensor.
As DAZ,it is worth checking the cap & arm for pretty much any running issues on these engines as well.
 

davidsl500

Senior Member
Joined
Oct 24, 2004
Messages
5,407
Reaction score
2,360
Age
119
Location
Home : Derbyshire at the moment !
Your Mercedes
R172 250CDI, R129 SL500 Gone...
I have to clean my Disti Caps out once a year otherwise mine has exactly the same symptoms - starts, runs for 10 mins then falters and cuts out. Wont restart until cold. Actually, I cleaned mine mine out over the easter break.
 


Mercedes-Benz Servicing, repairs, engine and diagnostics
Wayne Gates - Mercedes-Benz, Unit F3, Phoenix Industrial Estate, Rosslyn Crescent, Harrow, Middlesex, HA1 2SP
Tel: 020 8863 9233
Established for 20 years all vehicles washed and vacuumed.
Top Bottom